DSO 3381
A kezelés az X2 csatlakozón keresztül csatlakoztatott nyomógombokon keresztül történik. A gombok nyomásra záródó rendszerűek, és a GND lábhoz zárják a megfelelő lábat[S1...S4], az ábra szerint.
A [SEL] gomb: A szabályozni kívánt paraméter kiválasztása. A kiválasztott paraméter kék háttérfénnyel jelződik. A menüben a funkció  almazása.
A [+] vagy [-] gomb:
A [SEL] gomb által kiválasztott paraméter növelése vagy   csökkentése. A menüben a kiválasztás iránya.
Az [OK] gomb:
A trigger STOP állapot aktiválása. A menüben a megerősítő gomb.


SETUP menü
Calibrating: Kalibrálási procedúra indítása.
Update firmware:
Működtető program frissítésének indítása.
Factory reset:
Gyári alap beállítások előhívása.
Exit Setup:
Kilépés a Setup menüből.

Beállítások menü
Ch1: 1-es csatorna ki/be kapcsolása.
Ch2: 2-es csatorna ki/be kapcsolása.
Measure: A triggerelt csatorna mérési eredményeinek ki/be kapcsolása.
ExtTrig: Külső trigger forrás kiválasztása.
  Specifikáció
Max valósidejű mintavétel 1.25MSa/s
Csatornák száma 2
Analóg sávszélesség >300kHz
Vertikális érzékenység 5mV/Div - 5V/Div
Impedancia 1M/25pF
Max bemenő feszültség +-100V
Vertikális felbontás 12bit
Puffer méret 740 minta/Csatorna
Horizontális időalap 2us/Div - 5s/Div
Trigger mód Auto, Normál, Single, X-Y
Trigger forrás 1, 2, Külső
Tápfeszültség 5...8V DC/150mA
Méretek 75x70x30mm
Súly 75g
Részletes leírás
A Calibrating menü alatt lehetőség van egyes gyári beállítások megváltoztatására. Ez lényegében egy  automatikus kalibrálási folyamat, mely alatt az egyes vertikális erősítéshez tartozó offset értékeket  számol ki a program és állít be. Erre akkor lehet szükség, ha pl alkatrészcsere miatt egyes érzékenység  beállításoknál a vertikális pozíciót jelző nyíl és a „sugár” valós helye között eltérés van, vagy pedig  előzőleg firmware frissítést végeztünk el. Kis mértékben a hőmérséklet változás is hatással lehet erre,  jellemzően a legérzékenyebb állásokban. Ez normális jelenség. Amennyiben szándékunk elindítani a  kalibrálási procedúrát, előtte mindkét bemenetet ajánlatos az oszcilloszkóp mérőzsinórjain keresztül  rövidre zárni.   Tehát a mérőcsúcsot a kábel testjéhez kötni! A folyamat néhány másodpercig tart, majd  kilépés után újraindul az oszcilloszkóp.
Az Update firmware menü alatt a készüléket működtető programot lehet frissíteni. Ehhez szükség van egy USB-RS232 átalakítóra, mely TTL jelszinteket ad ki magából (Fontos: ez nem szabvány USB-RS232 átalakító kábel, mely más jelszinteket ad ki magából!). Szükség van egy számítógépen futtatható programra, mely a frissítést elvégzi, és magára a firmware állományra, mely beégetésre kerül. E két utóbbi elérhető a letöltések között.

Csatlakoztassuk az átalakító TX, RX, GND vezetékeit a a készülék RX,    TX, GND lábaihoz. A sorrend fontos, tehát az átalakító TX vezetéke a készülék RX lábára megy, és fordítva. Csatlakoztassuk az USB portra. Telepítsük a driverét, amennyiben szükséges. Majd a PC-s programban válasszuk ki a megfelelő soros portot. Ezek után tallózzuk be a „*.bin” kiterjesztésű firmware állományt. Miután ez megtörtént, lépjünk be az oszcilloszkóp Update firmware menüjébe. Indítsuk azt el(fontos: amennyiben a megerősítés után elindult a folyamat, a készüléket többé nem lehet használni, míg egy sikeres frissítés le nem zajlott! A készülék mindaddig ebben a módban marad, míg sikeresen nem frissül. A próbálkozások száma korlátlan, tehát ha megszakad, akkor sincs gond, újra lehet indítani a PC-s programon belül, addig, míg sikeres nem lesz). Miután ez megtörtént, a PC-s programban az Update menüre kattintva elindul a frissítés folyamata. Ez néhány másodperc alatt lezajlik. Amennyiben nem volt hiba, a PC-s program jelzi a sikerességet, és az oszcilloszkóp újraindul. Ezzel vége a frissítési metódusnak.

Ha nem megfelelő firmware tartalmat égettünk be a készülékbe, és a kijelzőn nem jelenik meg semmi sem, van lehetőség a frissítés kézi indítására is. Ekkor bekapcsolás előtt zárjuk rövidre az ExtTrig és az 1kHz-es lábakat. Kapcsoljuk be a készüléket, majd szüntessük meg a két láb közötti kapcsolatot. Ez után a PC-s programon keresztül ugyanúgy elvégezhető a frissítés, mintha menüből indítottuk volna.

A frissítés után minden esetben el kell végezni a kalibrálási metódust is, mivel minden előzőleg beállított gyári érték ilyenkor törlődik!

Előfordulhat, hogy a  PC-s program induláskor hiányzó dll hibaüzenettel leáll. Ez azért van, mert hiányzik a gépről a VB virtuális gép dll. Ekkor le kell tölteni, és a PC-s program mellé másolni.
Tippek
Letöltések

DSO3381_Update.exe   - PC-s frissítő program
MSVBVM60.DLL         - VB6 runtime library
DSO3381 Ver1.1.pdf     - Felhasználói leírás

Firmware

DSO3381_ver1.2.bin     - Működtető program bináris

DSO3381_ver1.3.bin     - X-Y üzemmód implementálása

DSO3381_ver1.4.bin     - Kommunikáció implementálása    Leírás

DSO3381_ver1.4.1.bin  - Trigger szintet érintő hibajavítás

DSO3381_ver1.4.2.bin  - Trigger szintet érintő hibajavítás
                                         Gombkezelés hibajavítás
                                         X-Y mód pozíció szín hibajavítás
                                         Frekvencia kijelzés formázási hibajavítás

DSO3381_ver1.4.3.bin  - Inkrementális jeladó implementálása    Leírás

DSO3381_ver1.4.4.bin  - Trigger horizontális pozíciót érintő hibajavítás

DSO3381_ver1.4.5.bin  - Kommunikációs protokoll bővítés    Leírás   Arduino példaprogram

DSO3381_ver1.4.6.bin  - Felhasználói élményt érintő módosítások/javítások

DSO3381_ver1.4.7.bin  - Felhasználói élményt érintő módosítások/javítások
                                         Roll módot érintő reset javítása
A vertikális pozíció, horizontális pozíció, valamint trigger szint állítás módban az [OK]  gomb  hosszú megnyomásával a paraméter középállásba ugrik.
Lassú időalapoknál célszerű lehet a horizontális pozíció kezdeti szélső értékre való állítása, így  azonnal látszik a jel változása.
Ha gyakran vagyunk kíváncsiak az amplitúdó/frekvencia értékekre, célszerű az [M] menün belül a [Measure] opciót bekapcsolni.
Amennyiben csak egy csatornát használunk, célszerű a másikat kikapcsolni ([M] menün belül).
Tápegység gyanánt bármelyik szabvány(5V-os) USB-s mobiltöltő megfelel.
Kezelés
Kalibrálás
Frissítés
Bekapcsoláskor 3sec ideig alapinformációk jelennek meg. Lehetőség van ezalatt a [SEL] gomb megnyomásával a  SETUP menübe való lépésre.
Kapcsolat

e-mail: info@nox-technology.hu